Ga naar de inhoud

Wordt mijn ETF veilig bewaard?

Als je een ETF koopt kan niemand die van jou afpakken. Een goede ETF kan ook niet zomaar ‘verdwijnen’. Op de gereglementeerde beurs koop je een aandeel of ETF van iemand anders die ze wil verkopen. Heel dat proces wordt gecontroleerd en beveiligd. Er wordt dus goed bijgehouden wie welke aandelen en ETF in bezit heeft. Hierbij speelt Euroclear een belangrijke rol.

Euroclear is een financieel dienstverleningsbedrijf gevestigd in België dat gespecialiseerd is in de afwikkeling van effectentransacties en het veilig bewaren van activa. Het biedt een breed scala aan diensten aan financiële instellingen, zoals banken, beurzen en beleggingsondernemingen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van wat Euroclear doet:

Afwikkeling van effectentransacties: Euroclear faciliteert de veilige en efficiënte afwikkeling van effectentransacties tussen verschillende partijen. Het zorgt ervoor dat de overdracht van effecten en de betalingen correct worden uitgevoerd.

Veilig bewaren van activa: Euroclear biedt bewaar- en beheerdiensten voor verschillende soorten activa, zoals aandelen, obligaties, fondsen en derivaten. Het zorgt ervoor dat deze activa veilig worden bewaard en dat de eigendom correct wordt geregistreerd.

Risicobeheer: Euroclear speelt een belangrijke rol bij het beheer van risico’s in de financiële markten. Het biedt diensten aan om de risico’s van tegenpartijen te beperken, zoals het verstrekken van garanties en het faciliteren van de afwikkeling van transacties.

Dus ook al zou er een probleem zijn met jou effectenrekening, jou aandelen of ETF’s zullen niet verloren gaan.