Ga naar de inhoud

Pensioen

Pensioen

Hoeveel extra pensioen heb je nodig?

Zal ik wel genoeg inkomen hebben tijdens mijn pensioen? Het is een veelgestelde en terechte vraag. Alle kenners waarschuwen dat ons wettelijk pensioen niet voldoende zal zijn om onze levensstandaard te behouden. En door de vergrijzing worden de pensioenen gigantisch duurder voor de overheid waardoor er geen beterschap te verwachten is. Momenteel ontvangt de gemiddelde werknemer voor zijn pensionering ongeveer 60% van zijn laatste nettoloon. Dus iemand die 1500 euro netto/maand heeft, zal maar ongeveer 900 euro krijgen. Uw koopkracht zal dus gevoelig dalen. Wie denkt de pensioenkloof volledig op te vangen met pensioensparen, komt bedrogen uit. Daarvoor is het pensioengat veel te groot. En de inflatie zorgt ervoor dat het geld in waarde daalt. Stel dat u werkt tot 65 jaar, en 25 jaar lang 600 euro per maand extra nodig heeft, dan zal u 180000 moeten bijeen krijgen. Als je niets van uw kapitaal wil consumeren, maar enkel van de rente dan heb je nog meer nodig. Hoeveel zal de rente op een spaarrekening dan zijn? Stel 3% (dus veel meer dan nu): 240000 + 3% elk jaar = 7200 = 600 per maand in waarde van nu. Maar door de inflatie zal 1 euro van nu over 30 jaar maar de helft waard zijn. Dit is het gemiddelde waardevermindering van het geld (ongeveer 2%, momenteel veel meer). Met andere woorden: over 30 jaar kost alles dubbel zoveel.

Hieronder ziet u een grafiek van Charlie Bilello, de rode lijn is de waarde van cash geld en de blauwe lijn is de waarde van aandelen uit een grote Amerikaanse beursindex. Op lange termijn is de waarde van aandelen gestegen, zelfs na inflatie.

inflatie van geld

Zo’n groot kapitaal sparen is niet mogelijk met een normaal inkomen. Vandaar dat we moeten beleggen op lange termijn om ons geld te laten groeien. Er is geen andere mogelijkheid. Als u vroeg start met de juiste belegging, kan u wel een groot kapitaal opbouwen.

Hieronder vindt u enkele websites met meer informatie over de pensioenproblemen:

Het grote pensioenbedrog

De inflatie

Wist u dat?

weinig mensen in België en Nederland een pensioen ontvangen dat 75% van hun laatste loon bedraagt?

40 jaar lang maximaal pensioensparen in België uw pensioentekort maar voor 1/3de oplost?

20 jaar lang maximaal pensioensparen in België (met 7% rendement) een extra pensioen geeft van amper 75 euro per maand.

in 2050 er 60% meer 65 plussers zullen zijn?

een goede pensioenplanning u later heel wat frustraties en ontgoochelingen kan besparen?

u ook al kan beleggen met 500 euro per jaar?

u eenvoudig kan beleggen zonder beurskennis en zonder er elke maand tijd aan te besteden?


Start nu met beleggen