Ga naar de inhoud

Pensioen

Op pensioen zonder geldzorgen?

Hoeveel extra pensioen heb je nodig?

Zal ik wel genoeg inkomen hebben tijdens mijn pensioen? Het is een veelgestelde en terechte vraag. Alle kenners waarschuwen dat ons wettelijk pensioen niet voldoende zal zijn om onze levensstandaard te behouden. En door de vergrijzing worden de pensioenen gigantisch duurder voor de overheid waardoor er geen beterschap te verwachten is. Momenteel ontvangt de gemiddelde werknemer voor zijn pensionering ongeveer 60% van zijn laatste nettoloon. Uw koopkracht zal dus gevoelig dalen.

Wie denkt de pensioenkloof volledig op te vangen met pensioensparen, komt bedrogen uit. Daarvoor is het pensioengat veel te groot en de opbrengst van pensioensparen veel te klein. Als je 40 jaar lang aan pensioensparen doet zal je ongeveer 100k tot maximum 150k euro kapitaal hebben.

De inflatie zorgt ervoor dat het geld in waarde daalt. Stel dat je werkt tot 65 jaar, en 25 jaar lang 600 euro per maand extra nodig hebt, dan zal je 180000 moeten sparen. Maar door de inflatie zal 1 euro van nu over 30 jaar maar de helft waard zijn. Dit is de gemiddelde waardevermindering van geld (ongeveer 2%, momenteel veel meer). Met andere woorden: over 30 jaar kost alles dubbel zoveel.

Een groot kapitaal sparen is niet mogelijk met een normaal inkomen. Vandaar dat beleggen op lange termijn interessant is om ons spaargeld te laten groeien. Er is geen andere mogelijkheid. Als je vroeg start met de juiste belegging, kan je wel een groot kapitaal opbouwen. Op de pagina over beleggen zie je hoeveel winst je kan maken met passief beleggen in de grote beursindex S&P 500.

Hieronder zie je een grafiek van Charlie Bilello (volg hem op twitter/X en schrijf in op zijn nieuwsbrief via https://bilello.blog). De rode lijn is de waarde van cash geld en de blauwe lijn is de waarde van aandelen uit een grote Amerikaanse beursindex. Op lange termijn is de waarde van aandelen gestegen, zelfs na inflatie.

Grafiek met vergelijking tussen cash en aandelen sinds 1950.

Hieronder plaats ik enkele websites met meer informatie over de pensioenproblemen:

In een video op vrtnws kan je zien dat het er niet goed uitziet. 64 miljard ging naar pensioenen in 2023. Dat is veel meer dan de werking van de federale overheid. In 2050 zullen er maar 2 werkenden zijn per gepensioneerde.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/kijk/2023/06/23/het-cijfer-tim-pauwels-pensioenen-arvato-58329171/

Het grote pensioenbedrog

De inflatie

Wist u dat?

Weinig mensen in België en Nederland een pensioen ontvangen dat 75% van hun laatste loon bedraagt?

40 jaar lang maximaal pensioensparen in België uw pensioentekort maar voor 1/3de oplost?

20 jaar lang maximaal pensioensparen in België (met 7% rendement) een extra pensioen geeft van amper 75 euro per maand.

In 2050 er 60% meer 65 plussers zullen zijn?

Een goede pensioenplanning u later heel wat frustraties en ontgoochelingen kan besparen?

Je ook al kan beleggen vanaf 100 euro per jaar?

Je eenvoudig kan beleggen zonder beurskennis en zonder er elke maand tijd aan te besteden?


Met onze beleggingsgids weet jij hoe je moet starten met beleggen.