Ga naar de inhoud

4 misverstanden over beleggen in aandelen.

Het is logisch dat er veel misvattingen zijn over investeren in aandelen. Zonder zelf op zoek te gaan naar informatie, lees je amper iets over de financiële markten. In de media komt de beurs vooral in het nieuws als er iets fout loopt. En zelfs gespecialiseerde pers vertelt niet het hele verhaal. Als je elke dag uren naar de zenders CNBC en Bloomberg kijkt, krijg je al een ander beeld. Hieronder ontkrachten we enkele misverstanden:

  • Je moet iets kennen van economie om te kunnen beleggen. De aandelenbeurs is natuurlijk afhankelijk van de economie maar dat wil niet zeggen dat iemand zonder economische kennis niet kan beleggen. Er is een nog grotere factor van belang: de psychologie van de beleggers. Het brein van de mens is niet gemaakt om rationeel beslissingen te nemen over investeren. Daardoor bewegen aandelen soms heel raar zodat een econoom dat niet kan uitleggen. Die vreemde koersbewegingen zetten zelfs de slimste economen op het verkeerde been. Wij hebben een gids gemaakt waarin alles staat wat je moet weten om succesvol te beleggen voor de lange termijn. Het maakt niet uit welke studies je ooit volgde.
  • Alleen experts kunnen succesvol beleggen: hoewel expertise en ervaring nuttig kunnen zijn, is beleggen in aandelen toegankelijk voor iedereen. Met voldoende onderzoek en educatie kun je zelf beginnen met beleggen en je eigen beslissingen nemen of je kan passief beleggen door een ETF te kopen van een goede beursindex. Het is zelfs mogelijk mee te doen met grote beleggers zoals Warren Buffett door hun beursgenoteerde holding te kopen. Buffett zegt vaak dat de meeste mensen het beste beleggen in een ETF van de S&P 500 beursindex.
  • Beleggen in aandelen is alleen voor de rijken. Op lange termijn kan een kleine jaarlijkse inleg een groot eindkapitaal opleveren. Je kunt beginnen met een klein bedrag van 100 euro en geleidelijk je beleggingsportefeuille opbouwen. De mogelijkheden zijn enorm verbeterd in de laatste 20 jaar. Zo kan je eenvoudig online een aandeel of ETF kopen met lage transactiekosten. Doordat er geen tussenpersoon is, zakken de kosten waardoor er weer meer winst gemaakt wordt.
  • Beleggen in aandelen is puur gokken: Hoewel beleggen in aandelen enigszins onvoorspelbaar kan zijn, is het geen gokken. De meeste aandelen stijgen op de lange termijn. Een grote beursindex bevat voornamelijk aandelen van bedrijven die het goed doen want periodiek worden die indexen herschikt, de nieuwe steraandelen komen erbij ten koste van de ‘zwakkelingen’. In onze gids leer je een ETF kennen die 2 keer per jaar alle aandelen controleert of ze aan bepaalde voorwaarden voldoen zodat enkel kwaliteitsbedrijven overblijven. Individueel beleggen vereist onderzoek, analyse en het begrijpen van de markt. Door jezelf goed te informeren en een bewezen beleggingsstrategie te volgen, kun je de kans op succes vergroten. Zomaar wat doen op goed geluk zal niet werken omdat je dan dure beginnersfouten maakt.