Slim beleggen voor uw pensioen

Warren Buffett

EuroStoxx600-ETF

Hoe kan ik beleggen voor mijn pensioen?

Investeren in aandelen is interessant omdat u nergens anders zo’n goede rendementen kan behalen. De meeste mensen onderschatten welke rendementen mogelijk zijn. Zo steeg de grootste beursindex ter wereld, de S&P500 sinds 1970 gemiddeld met 10,5% per jaar!* In deze index zit nu ongeveer 24000 miljard USD! Miljard, niet miljoen! En de laatste 150 jaar was er nooit een negatieve periode van meer dan 15 jaar, zelfs als u op het slechtste moment was begonnen. Op de website van dqydj.com/sp-500-periodic-reinvestment-calculator-dividends kan u berekenen hoeveel kapitaal u nu zou hebben als u bijvoorbeeld vanaf 1980 elke maand 10 euro had belegd in de S&P500: 56608 euro kapitaal opgebouwd met 4680 geïnvesteerd. (= 10,4% / jaar rendement of ongeveer 1100%) Ook opvallend: begin jaren 40 was ook ideaal om te beleggen.

Het beste resultaat zal u bekomen door op de kosten te letten en daarom kiezen we voor ETF’s of trackers in plaats van aandelenfondsen zodat we op de lange termijn een veel groter kapitaal zullen bekomen.

In de grafiek hierboven ziet u de prijsevolutie van twee beleggingen sinds eind 2007. Dat was een slecht moment om te starten met beleggen. Als u toen koos voor een brede index in Europa, had u midden 2016 nog altijd een verlies van ongeveer 11%. Als u echter voor een bepaalde ETF koos uit de VS, dan was uw startbedrag het dubbele waard. De grote daling werd op 3 jaar weggewerkt. Die ETF is gewoon een mandje met aandelen van goede bedrijven. Niets speciaal, niets met een hefboom. U ziet dat tijdens een beursdaling de daling van de ETF (zwart) veel minder is dan de Euro Stoxx 600 (blauwe) en dat tijdens de goede periode de stijging veel groter is dan deze index. Dat geeft na 10 jaar een groot verschil. Tijdens deze klim was er ook veel slecht nieuws. Banken gingen failliet en diverse landen in Europa konden hun schulden niet meer terugbetalen. Men sprak van de ergste crisis sinds de jaren 30. En toch stegen gewone aandelen met ongeveer 8% per jaar als u op het verkeerde moment kocht en nadien niets meer deed.

Zo’n rendement met aandelen is niet uitzonderlijk. Beleggers zoals Warren Buffett, Mohnish Pabrai, Edward Lampert en Joel Greenblatt konden jarenlang een groot vermogen opbouwen. Zo had de holding van Warren Buffett in 1962 een boekwaarde van 7.5 dollar per aandeel. Nu is deze gegroeid tot meer dan 300.000 dollar per aandeel (ticker BRK.A), dus ongeveer 40.000 keer meer. Gedurende bijna 60 jaar groeide 1000 euro daardoor tot meer dan 40 miljoen euro. In onderstaande video geeft hij tips voor u:

Joel Greenblatt maakte zelfs 40% winst per jaar van 1985 tot 2006. Deze beleggers weten hoe de markt werkt en kunnen daarom over een lange periode hoge winsten behalen.

Zonder actief te beleggen of het beursnieuws te volgen kan u ook een mooi rendement behalen. Met de kennis uit deze financiële gids kan u daardoor een vermogen opbouwen dat u broodnodig zal hebben als aanvulling op het te lage pensioen. Of u kan deze informatie gebruiken om te beleggen voor uw (klein)kinderen zodat ze profiteren van zeer lange termijnen. Om u duidelijk te maken dat ook u op de beurs een groot kapitaal kan opbouwen, kijken we even naar de evolutie van bekende bedrijven. Als voorbeeld nemen we Amerikaanse aandelen omdat u hiervan snel grafieken kan terugvinden. Via de website finance.yahoo.com kan u de onderstaande tickers (aandelencode) ingeven om de grafiek op lange termijn (20 of 30 jaar) te bekijken van: (stand 1 juli 2018)

Restaurants Mc Donalds (MCD): 1000 $ werd 156.000 $ sinds 1980 (x156)

Softwarebedrijf Microsoft (MSFT): 1000 $ werd 100.000 $ sinds 1990 (x100)

Sportartikelenfabrikant Nike (NKE): 1000 $ werd 78.000 $ sinds 1990 (x78)

Supermarkt Wal Mart (WMT): 1000 $ werd 84.000 $ sinds 1983 (x84)

Hieronder ziet u nog een overzicht van de 5 grote bedrijven uit de Nasdaq index sinds hun beursgang. Apple, Microsoft, Amazon, Google (noemt nu Alphabet) en Facebook. U ziet dat Amazon meer dan 100000% groeide sinds haar beursgang (ipo). CAGR is de gemiddelde groei per jaar. Dus meer dan 40% winst per jaar voor Amazon.

Nasdaq aandelen

Iedereen die later geen financiële zorgen wil hebben of niet langer wil werken dan zijn/haar 67ste zal zelf voor een extra pensioen moeten zorgen. Door op tijd verstandig te beleggen met een klein bedrag (bijvoorbeeld 500 tot 5000 euro) en uw aankoop te spreiden, kan dit perfect zonder grote risico’s te nemen. Het is niet nodig en niet slim om al uw spaargeld te beleggen. Maar ongeveer 10 tot 20% van uw jaarlijks inkomen aan het werk zetten, is een goede strategie.

“Het grootste risico is totaal geen risico te nemen. In een snel veranderende wereld is de enige strategie die zal falen degene die geen risico neemt.” – Marc Zuckerburg

Waarom vroeg beginnen met investeren?

Vooral de factor tijd wordt onderschat. Door de kracht van de samengestelde interest groeit 5000 euro tot meer dan 300.000 euro als u belegt met 15% winst per jaar gedurende 30 jaar. Uw investering gaat dus maal 60 op 30 jaar. Onderstaande grafiek geeft u een overzicht van het resultaat als u elk jaar een winst kan maken van 5, 10, 15 of 20%. U ziet dat het kapitaal exponentieel groeit door de winst op de voorheen behaalde winst. Het resultaat van 20% winst gedurende 38 jaar hebben we weggelaten want dat past niet op de grafiek: meer dan 5 miljoen euro.

Op lange termijn geeft 5% extra winst per jaar een groot verschil.

Om duidelijk te maken dat vroeg beginnen beleggen zeer belangrijk is, vergelijken we twee verschillende situaties:

Kelly start met beleggen op 25 jarige leeftijd met 25 euro per maand, naast een startbedrag van 1000 euro. Ieder jaar voegt zij dus 12 keer 25 euro euro toe aan haar belegging (300 per jaar). Als zij tot haar 65ste dit blijft doen met 9% rendement per jaar dan zal zij 137.651 euro vergaren. Zij heeft dus 1000 euro + 40 maal 300 euro aan het werk gezet, in totaal dus 13.000 euro of 325 per jaar.

Julie start tien jaar later op haar 35ste verjaardag. Zij start ook met 1000 euro maar ze gaat elke maand het dubbele beleggen, dus 50 euro. Ook tot haar 65ste. Met eenzelfde rendement van 9% per jaar zal zij uiteindelijk  98.987 euro vergaren. Zij heeft hiervoor 30 maal 600 euro aan het werk gezet plus het startkapitaal van 1000, in totaal dus 19.000 euro of 633 per jaar.

Besluit:

Kelly heeft op haar 65ste zelfs een groter eindkapitaal (137.651 euro) hoewel ze op al die jaren 6.000 euro minder heeft ingezet dan Julie die 10 jaar later startte. Julie heeft elke maand het dubbele belegd maar heeft op haar pensioenleeftijd bijna 30% minder kapitaal.
Tien jaar later starten en het dubbele sparen geeft bijna 40.000 euro minder kapitaal. Vroeg beginnen is dus belangrijk.

Als u nog niets kent van beleggen, lijkt het misschien moeilijk in de praktijk. Daarom leggen we in onze gids alles stap voor stap duidelijk uit, zodat het ook voor de leek verstaanbaar is. U moet de financiële markten niet volgen. Het maakt niet uit bij welke bank u klant bent. En de kosten zijn veel lager dan bij de aankoop van een gewoon fonds van een grootbank.

Vroeg beginnen met de juiste belegging is dus de boodschap.

koop pensioengids

Hoe start ik eenvoudig met beleggen?

De beurs is altijd een plaats geweest met eigen “wetten” die voor de buitenstaander soms eigenaardig zijn. Dat is onder andere een gevolg van de psychologie van de mens. Ons brein is helemaal niet gemaakt om te beleggen en neemt daardoor dikwijls foute beslissingen. Ons gevoel van angst en hebzucht werkt dus tegen ons. Het is ook niet eenvoudig om al het nieuws dat we dagelijks lezen, te beoordelen en te weten of het op lange termijn belangrijk is. We zijn meestal te voorzichtig als het niet moet en nemen te veel risico als dat niet verstandig is. De steenrijke belegger Warren Buffett zegt daarom vaak: wees voorzichtig wanneer anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn.

Hieronder sommen we de ‘beurservaringen’ op die je leert als je de financiële markten jarenlang zou volgen. Zo weet je snel meer dan een groot deel van de bevolking zonder eerst 10 jaar fouten te maken:

  • Hou het eenvoudig. Probeer de markt niet te voorspellen. De koersbewegingen van elke dag zetten de onervaren beleggers vaak op het verkeerde been. Er zijn maar weinig beleggers die door vaak te kopen en te verkopen beter doen dan iemand die gewoon zijn investering bijhoudt. Meestal verkopen ze te vroeg en stappen ze te laat terug in.
  • Obligaties zijn niet veiliger dan aandelen! Een grote misvatting. Hoe duurder de obligatie, hoe lager de rente. De rente is momenteel extreem laag zodat bij een rentestijging, die er ooit zal komen, de obligaties sterk in waarde zullen dalen. De waarde van een obligatie is omgekeerd evenredig met de rente. Obligaties zijn nu extreem duur. Zelfs met een negatieve rente. Je krijgt dus nadat de looptijd verlopen is, minder terug dan de prijs die je betaalde. Je kan enkel winst maken als de obligatie nog duurder wordt en dus de rente nog negatiever. Dit wil zeggen dat je voor het risico veel te weinig rendement krijgt. Voor een termijn van 10 jaar of meer kunnen enkel aandelen een superieur rendement opleveren.
  • De beste manier om te beleggen voor een termijn van 10 jaar of meer is door te kopen met kleine porties en dan de tijd en de markt zijn werk te laten doen. Kopen na een grote daling is natuurlijk het beste maar die goede momenten zijn er niet veel. Ook zie je dat goede koopmoment pas achteraf. Een goede strategie is om in plaats van in 1 keer voor 1000 euro te kopen, slechts voor 100 euro om de 50 dagen te kopen. Zo duurt het 16 maanden om uw belegging te starten.
  • Als er paniek is op de beurs dan stijgt meestal de Amerikaanse dollar. Amerikaanse aandelen zakken ook meestal minder dan die uit Europa of Azië. En Amerikaanse bedrijven kopen veel meer hun eigen aandelen in, wat een bijkomende kracht omhoog geeft. Amerikaanse aandelen hebben dus drie keer een voordeel. De Amerikanen beheren ook de grote geldstromen in de wereld en de USD is de reservemunt van het grote kapitaal. Bij slecht nieuws zullen ze eerder een aandeel van een bedrijf uit Europa of Azië verkopen dan iets uit hun eigen land. Daarom kiezen wij vooral voor beleggingen uit de USA. Die bewegen minder en geven meer winst op lange termijn. Europa of Azië doen het soms tijdelijk beter maar dat is uitzonderlijk en het vergt veel tijd om dat te voorzien.
  • Grondstoffen zoals olie gaan op en neer in cycli en zijn dus niet geschikt om 10 jaar of meer bij te houden. Als je daarin wil beleggen, moet je het beursnieuws volgen.
  • Let op de kosten: 1% meer of minder per jaar maakt een groot verschil op 20 jaar. Gemiddeld 9% per jaar geeft 460% en 10% per jaar winst geeft op die periode 572% winst. Bij een startbedrag van 1000 euro is dat dus een verschil van 1120 euro dat u meer heeft op het einde van die periode. Dus meer dan uw startbedrag. Op 30 jaar is dat zelfs 4 keer uw startbedrag extra. Een ETF met minder dan 0,50% beheerskosten die in hetzelfde investeert als een aandelenfonds met 2% kosten zal op lange termijn dus veel meer opbrengen. En er zijn fondsen en pensioenspaarfondsen die daarbovenop instapkosten aanrekenen van wel 6%. Die kan je dus beter vermijden.
  • Laat u niet vangen: het sentiment van de financiële markten is wispelturig: soms heeft men schrik van een kleine onschuldige spin terwijl in een andere periode men rustig aandelen blijft kopen als er een krokodil voorbij komt. Sinds 2009 was er veel slecht nieuws en toch bleven aandelen stijgen. De centrale banken van de USA, Europa en Japan spelen ook een grote rol. Met andere woorden: de soep wordt meestal niet zo heet gegeten, als ze wordt opgediend. De kranten publiceren dramatische titels om onze aandacht te trekken en dus meer te verkopen. Laat iedereen maar hectisch doen, kies de juiste ETF en laat de tijd z’n werk doen. Als de koersen even dalen, kan u goedkoper inkopen, wat later een voordeel zal zijn.

Met deze 7 punten kent u de belangrijke zaken om verstandig te beleggen. In onze gids leert u alles stap voor stap. Belgen en Nederlanders kunnen door de nieuwe mifid regels sinds 2018 niet meer ETF’s kopen in de USA. In onze gids vindt u de beste ETF’s die ook fiscaal vriendelijk zijn. En U leert in onze gids welke trackers u zeker niet mag kopen. *zie Engelstalige wikipedia.

koop pensioengids