Ga naar de inhoud

Veelgemaakte fouten bij beleggen

Als je voor de eerste keer wil beleggen, is het moeilijk om alles goed te doen van in het begin. Er zijn veel factoren die je rendement op de lange termijn bepalen. Hier bespreken we drie veelgemaakte fouten. Je kan veel meer informatie vinden op deze website.

De foute belegging kopen

Het is van belang om te investeren in landen of continenten die goede bedrijven hebben. Koop niet zomaar de Belgische index BEL 20 omdat je hier woont. In de Verenigde Staten zijn sterke bedrijven die veel winst maken. Dat kan ooit veranderen maar zolang het goed gaat, blijf je best bij de winnaars. Beperk je ook niet tot enkele sectoren. Veel beleggers denken aan bedrijven die in de watervoorziening actief zijn. Op een periode van 20 of 30 jaar zal er nooit een sector zijn die het altijd goed doet. Waarom zou je niet alle sectoren kopen? Je kan er wel enkele weglaten door te kiezen voor een ESG belegging. Vandaag kan je met een ETF een mandje kopen waarin soms wel 3000 verschillende aandelen in zitten. Meestal kopiëren ze een grote beursindex. Hierdoor zijn de kosten laag omdat niemand de aandelen moet kiezen. Er zijn weinig fondsen die beter presteren op de lange termijn dan die grote beursindexen. Op deze website ontdek je veel informatie over ETF’s.

Niet op de kosten letten

Vandaag kan iedereen eenvoudig online beleggen. Waarom zou je dan beleggen zoals toen er nog geen internet was? Door het zelf te doen moet je de banken niets betalen waardoor je op lange termijn veel meer winst zal overhouden. Bijvoorbeeld: 1000 euro per jaar beleggen met 1% meer winst per jaar geeft na 30 jaar 26229 euro meer winst! Dat is dus bijna evenveel als uw investering op die 30 jaar (30k). Vandaag kan je investeren in ETF’s die slechts 0,03% per jaar beheerskost vragen. Waarom zou je dan investeren in fondsen die vaak 1,5 tot 3 % aanrekenen.

Je vraagt je misschien ook af wat beleggen kan opbrengen? 1000 euro per jaar beleggen sinds 1992 in een grote beursindex zoals de S&P 500 geeft nu ongeveer 220000 euro kapitaal.

Laten beïnvloeden door het nieuws

Als je op lange termijn wil investeren is het dagelijks nieuws enkel ruis. Je strategie van jaarlijkse aankopen verander je best niet. De pandemie was een mooi voorbeeld. Er was een daling van nog geen twee maanden. Daarna volgde een sterke stijging. Deels omdat er veel nieuwe beleggers kochten omdat ze thuis zaten te niksen. Elk jaar twee keer een beetje bijkopen is een goede strategie. In onze beleggingsgids ontdek je welke maanden statistisch het beste zijn. Kijk zeker eens rond op onze website. Als je op lange termijn wil beleggen zonder gedoe, is onze beleggingsgids een prima informatiebron.

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen. Zie contact hieronder.

.