Ga naar de inhoud

F.A.Q.

Veelgestelde vragen

Wat is beleggen?

Beleggen of investeren is een manier om met cash geld winst te maken. De beste manier om winst te maken gedurende een termijn van 10 jaar of meer, is door het kopen van aandelen. Een aandeel vertegenwoordigt een deel van het kapitaal van een onderneming. Aandelen worden uitgegeven door ondernemingen om geld aan te trekken voor de financiering van hun activiteiten zoals het bouwen van fabrieken en het aannemen van personeel. Via de beurs zijn veel aandelen verkrijgbaar. Maar niet alle bedrijven noteren op de beurs. Bedrijven kunnen ook geld lenen via de bank of door obligaties uit te geven. Daarop moet het bedrijf rente betalen wat bij aandelen niet moet. Vaak geven ondernemingen wel een deel van de winst terug aan hun aandeelhouders. Dat noemt men een dividend. (meer over het dividend enkele vragen verder) De aandelenhandel wordt gefaciliteerd door verschillende beurzen wereldwijd. Met een persoonlijke beleggingsrekening kan je op die gereglementeerde beurzen veilig aandelen kopen van iemand anders. Die beurzen werken uitsluitend met professionele partijen (brokers) die daarvoor een vergunning hebben. Het eerste aandeel ter wereld is trouwens in Nederland uitgegeven in 1606, door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), die met schepen actief waren voor overzeese handel. Daarna kwam een actieve handel op gang, waar aandelen werden verhandeld in het Amsterdamse effectenhuis, ’s werelds eerste beurs.

Hoeveel winst kan je maken met beleggen?

Om een idee te geven nemen we als voorbeeld de Amerikaanse beursindex S&P 500. Hierin zitten de 500 grootste bedrijven die genoteerd zijn op een beurs in de Verenigde Staten. Een beursindex is een mandje met diverse aandelen van bedrijven. Welke bedrijven in zo’n beursmandje zitten, wordt bepaald door de uitgever van die index en wordt af en toe aangepast. De index waarin het meeste geld zit, is de Standard & Poors 500. Kortweg S&P 500. Elk aandeel krijgt meestal niet hetzelfde gewicht in een beursindex. Momenteel heeft Apple en Microsoft een gewicht van 7% en Ralph Lauren slechts 0,01%. Er bestaan wel indexen waar elk aandeel evenveel meetelt.
Als je 40 jaar geleden voor 100 de S&P 500 index kocht, dan is die belegging nu ongeveer 6200 waard. Als je elk jaar 100 had belegd gedurende 40 jaar dan is de waarde nu ongeveer 48000 (met dus 4000 inleg). Zie ook naar de derde grafiek hieronder.
Stel dat je gedurende 40 jaar niet elke week voor 3 euro met de lotto speelde maar dat bedrag had belegd, dan had je nu bijna 65 000 euro kapitaal door in totaal ongeveer 5700 euro te investeren in ETF’s.
Hieronder zie je een grafiek met 4 verschillende beursindexen: de grootste stijger is de Nasdaq 100 index uit de VS in het rood, dan de S&P 500 uit de VS in het groen, vervolgens de DAX uit Duitsland in het blauw, dan grijs voor de Nederlandse AEX. De DAX presteerde ongeveer even goed als de S&P 500 maar de grafiek van de DAX geeft de waarde inclusief het dividend dat elk jaar wordt uitgekeerd terwijl dat van de S&P 500 zonder het dividend is. De lijn van de DAX moet dus eigenlijk lager zijn om een juiste vergelijking te maken.
Daaronder zie je een tabel van @charliebilello (volg hem op X/twitter) met de jaarprestatie van de S&P 500. Merk op dat er veel meer positieve jaren zijn dan negatieve. Sinds 1942 waren 80% van alle jaren positief. De gemiddelde stijging was 19%, de gemiddelde daling was 12%. Slechts 1 keer waren er 3 opeenvolgende verliesjaren. En 2 keer waren er 9 opeenvolgende winstjaren. Jammer genoeg is het niet mogelijk om enkel tijdens die slechte jaren uit de markt te stappen. Het tijdelijk hoogtepunt en dieptepunt zijn niet te voorspellen. Ook niet door de pro’s.
Onder de tabel zie je een grafiek van beleggen in een ETF van een grote beursindex. Als je sinds 1992 elk jaar 1000 euro investeerde dan heb je nu ongeveer 220000 euro.

grafiek beursindexen
Grafiek van Nasdaq 100 in paars, S&P 500 in groen, aex in zwart en DAX in blauw.

Tabel met winst van de beursindex S&P 500 van 1928 tot 2023
De jaarprestatie van de S&P 500 sinds 1928.
S&P 500 grafiek elk jaar 1000 euro beleggen sinds 1992
1000 euro per jaar sinds 1992 beleggen in een grote beursindex geeft nu ongeveer 220000 euro kapitaal. Klik om te vergroten.

Moet je elke dag de beurs volgen?

Nee, het beste voor de lange termijn is enkel keren per jaar te investeren in een goede ETF. Stel dat je wel elke dag gaat kijken wat jou ETF gedaan heeft, dan ga je misschien ondoordachte beslissingen nemen en op foute tijdstippen verkopen of kopen. Je kan beleggen als hobby maar dan moet je het graag doen en er veel tijd aan besteden. Door grafieken te bestuderen, kan je wel tijdelijk meesurfen op een trend. Soms zal je dan geluk hebben met je instapmoment maar soms ook pech. Hieronder zie je een studie van JPMorgan die laat zien dat je beter een goede beursindex koopt in plaats van zelf aandelen te kiezen.

vergelijking rendement per jaar tussen beursindex en kleine belegger

Met hoeveel geld kan je starten met beleggen?

Je kan al starten met beleggen met ongeveer 100 euro per jaar. Het is dan belangrijk op de kosten te letten. Je koopt dan best slechts 1 keer per jaar een goede ETF met een lage jaarlijkse kost. (kan al vanaf 0,03%) Alles en veel meer daarover in onze gids.

Wat is een dividend?

Bepaalde bedrijven betalen aan hun aandeelhouders elk jaar of zelfs elke maand een deel van de winst uit. Sommige betalen niets, anderen bijna alle winst. Een goede ETF keert geen dividend uit maar herbelegt het ontvangen dividend onmiddellijk en volautomatisch. Meestal is het dividend ongeveer 0,5 tot 5 % van de waarde van het aandeel. Maar als je al heel lang een aandeel hebt, en dat dividend stijgt elk jaar een beetje, dan kan het zijn dat je elk jaar zelfs 100% van uw oorspronkelijke investering krijgt. Het dividend komt terecht op uw rekening in de vorm van cash. Soms kan je ook kiezen voor aandelen. Bij ETF’s is de uitbetaling altijd in cash, nooit in aandelen. Maar je kiest dus beter een ETF die geen dividend uitkeert maar het herbelegt. Op www.extrapensioen.be/welke-etf-kopen/ kan je een grafiek zien wat het verschil is tussen uitbetalen of herbeleggen.

Heeft de prijs van een ETF een betekenis?

Nee! Een ETF begint niet met een vaste prijs. De meeste uitgevers van ETF’s laten de ETF starten tussen 20 en 100 euro. Dus als je twee ETF’s wil vergelijken, kijk dan niet naar de huidige waarde. Een ETF kan gestart zijn op 50, dan stijgen naar 300 en dan gesplitst worden in 10 zodat de waarde van 1 ETF nu 30 is. Uiteraard krijgt dan iedereen die de ETF bezit, 10 keer zoveel stuks. Als een ETF veel gestegen is, kan de uitgever de ETF splitsen zodat 1 ETF niet te duur is voor kleine beleggers. Aandelen worden soms ook gespitst als ze veel gestegen zijn. Uit de prijs per stuk van 1 ETF kan je dus niet afleiden of die al veel gestegen is, of dat een goede ETF is en hoeveel geld in die ETF al geïnvesteerd zit. Hoeveel stuks er van 1 ETF zijn, zal ook verschillend zijn. De prijs van een ETF zegt dus niets over de ETF zelf. Enkel wat de prijs per stuk is.

Waarom geen obligatie ETF kopen?

Met obligaties zal je op de lange termijn minder winst maken dan met aandelen. Hieronder zie je een logaritme grafiek van Jeremy Siegel die de prestaties weergeeft na inflatie (+/-2%). Bonds (=obligaties) stijgen minder dan stocks (=aandelen). Daarnaast is het kopen van een obligatie ETF ook niet interessant door de hoge belasting in België op de meerwaarde (=Reynderstaks). En een obligatie ETF kan wel degelijk veel dalen. Kijk maar naar de ETF’s met ticker AGG of BND. Als je toch obligaties wil hebben, koop ze dan individueel en niet in een ETF of fonds.

Grafiek met aandelen, obligaties, goud en cash over 200 jaar.

Wat is een effectenrekening?

Een effectenrekening of beleggingsrekening is een rekening waarop je verschillende effecten kunt aanhouden, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s. Het is een rekening die wordt gebruikt voor het kopen, verkopen en aanhouden van verschillende soorten effecten. Deze rekening wordt online aangeboden door een bank of broker (makelaar). In onze beleggingsgids kom je te weten welke rekening het beste is voor jou situatie.

Heb je nog een vraag over beleggen? Vraag gerust wat je nog wil weten via de contact pagina.