Veelgestelde vragen
Hoeveel brengt beleggen op?
Om een idee te geven nemen we als voorbeeld de Amerikaanse beursindex S&P500. Hierin zitten de 500 grootste bedrijven die genoteerd zijn op een beurs in de Verenigde staten.
Als je 40 jaar geleden voor 100 $ de S&P 500 index kocht, dan is die belegging nu ongeveer 6900 $ waard. Als je elk jaar 100 $ had belegd gedurende 40 jaar dan is de waarde nu bijna 50000$ (met dus 4000$ inleg).
Hieronder ziet u een grafiek met 4 verschillende beursindexen: de grootste stijger is de Nasdaq 100 index uit de VS in het rood, dan de S&P500 uit de VS in het groen, vervolgens de DAX uit Duitsland in het blauw, dan grijs voor de Nederlandse AEX. De DAX presteerde ongeveer even goed als de S&P 500 maar de grafiek van de DAX geeft de waarde inclusief het dividend dat elk jaar wordt uitgekeerd terwijl dat van de S&P 500 zonder het dividend is. De lijn van de DAX moet dus eigenlijk lager zijn om een juiste vergelijking te maken.

We tonen hier ook nog een tabel van NY uni met de jaarprestatie van de S&P 500. Merk op dat er veel meer positieve jaren zijn dan negatieve. De eerste helft van dit jaar was ook goed met 16% stijging.

Moet je elke dag de beurs volgen?
Nee, het beste voor de lange termijn is enkel keren per jaar te investeren in een goede ETF. Stel dat je wel elke dag gaat kijken wat jou ETF gedaan heeft, dan ga je misschien ondoordachte beslissingen nemen en op foute tijdstippen verkopen of kopen. Je kan beleggen als hobby maar dan moet je het graag doen en er veel tijd in steken. Proberen te timen wanneer aandelen beginnen stijgen of dalen is onbegonnen werk. Door grafieken te bestuderen, kan je wel tijdelijk meesurfen op een trend.
Met hoeveel geld kan je starten met beleggen?
Je kan al starten met beleggen met ongeveer 100 euro per jaar. Het is dan belangrijk op de kosten te letten. Alles en veel meer daarover in onze gids.
Wat is een dividend?
Bepaalde bedrijven betalen aan hun aandeelhouders elk jaar of zelfs elke maand een deel van de winst uit. Sommige betalen niets, anderen bijna alle winst. Een goede ETF keert geen dividend uit maar herbelegt het ontvangen dividend onmiddelijk en volautomatisch. Meestal is het dividend ongeveer 0,5 tot 5 % van de waarde van het aandeel. Maar als je al heel lang een aandeel hebt, en dat dividend stijgt elk jaar een beetje, dan kan het zijn dat je elk jaar zelfs 100% van uw oorspronkelijke investering krijgt. Zo zijn er veel voorbeelden.
Kan je iets afleiden van de prijs van een ETF?
Nee! Een ETF begint niet met een vaste prijs. De meeste uitgevers van ETF’s laten de ETF starten tussen 20 en 100 euro. Dus als je twee ETF’s wil vergelijken, kijk dan niet naar de huidige waarde. Een ETF kan gestart zijn op 50, dan stijgen naar 300 en dan gesplitst worden in 10 zodat de waarde van 1 ETF nu 30 is. Uiteraard krijgt dan iedereen die de ETF bezit, 10 keer zoveel stuks. Als een ETF veel gestegen is, kan de uitgever de ETF splitsen zodat 1 ETF niet te duur wordt voor beginnende beleggers. Aandelen worden ook gespitst als ze veel gestegen zijn.
Waarom geen obligatie ETF’s kopen?
Met obligaties zal je op de lange termijn minder winst maken dan met aandelen. Hieronder zie je een logaritme grafiek van Jeremy Siegel die de prestaties weergeeft na inflatie (+/-2%). Bonds (=obligaties) stijgen minder dan stocks (=aandelen). Daarnaast is het kopen van een obligatie ETF ook niet interessant door de hoge belasting in België op de meerwaarde (=Reynderstaks). En een obligatie ETF kan wel degelijk hard dalen. Kijk maar naar de ETF’s met ticker AGG of BND.

later meer vragen…