Ga naar de inhoud

Welke ETF kopen?

Er zijn honderden ETF’s waaruit je kan kiezen, maar de meeste zijn ongeschikt om jarenlang bij te houden. Een foute ETF kiezen zal na een lange periode duizenden euro’s minder winst opleveren. Deze twee ETF’s voldoen aan alle voorwaarden die we bespreken in onze beleggingsgids. Daarin staan nog 7 andere heel goede ETF’s.

CSPX iShares S&P 500

Een prima ETF om te beleggen voor 10, 20 of 30 jaar. Hiermee bezit u de grote Amerikaanse index S&P 500. Deze 500 bedrijven maken ongeveer 33% van hun omzet buiten de Verenigde Staten. (ongeveer 11% in Europa en 11% in Azië en 11% elders) Deze tracker met symbool CSPX gaat automatisch de ontvangen dividenden terug beleggen. Deze ETF heeft ook een zeer lage beheerkost: slechts 0.07% per jaar. Noteert op Euronext Amsterdam: CSPX (.AS) of met ticker SXR8 op de Duitse Xetra beurs.

IWDA iShares MSCI World

Voor wie met 1 ETF een mandje met aandelen uit de hele wereld wil kopen maar geen aandelen uit China. In totaal ongeveer 1500 verschillende aandelen waarvan meer dan 60% uit de USA. Het dividend wordt ook fiscaal gunstig herbelegd en de jaarlijkse beheerkost is 0,20%. De ticker is IWDA (.AS), u kan dus kopen op Euronext Amsterdam.

In ons beleggingsplan bespreken we nog 7 andere interessante ETF’s. Waaronder één met enkel aandelen van kwaliteitsbedrijven en waarvan de samenstelling elke 6 maanden wordt herbekeken. En 3 ETF’s die voldoet aan de ESG normen.

De VWRL ETF van Vanguard zouden wij niet kopen omdat deze een dividend uitkeert. Je zal over 10 jaar en langer meer winst maken met een ETF die het dividend automatisch herbelegd door de kracht van de samengestelde interest. Hieronder ziet u het verschil tussen IWDA en VWRL op ongeveer 10 jaar. IWDA steeg 170 % en VWRL 110% omdat er elk jaar dividend wordt uitgekeerd door de VWRL ETF. Met de cash van dat dividend van 1 jaar (momenteel 1.8% per jaar bruto) kan je uiteraard geen aandeel bijkopen of je moet extra cash investeren. 1 stuk van een ETF bijkopen is ook relatief duur vanwege eventuele kosten die de broker aanrekent. Waarom zou je het moeilijk maken als het automatisch kan?

Ontdek onze gids om snel te starten met beleggen.

vergelijking ETF