Ga naar de inhoud

Welke ETF kopen?

Wil jij op lange termijn beleggen voor je pensioen met een deeltje van je spaargeld? Dan kan je kiezen uit honderden ETF’s. Maar de meeste zijn ongeschikt om diverse redenen. Het is vooral van belang om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dan hebben we het over de jaarlijkse beheerskosten en de taksen bij aankoop en verkoop. En je koopt de ETF niet op gelijk welke beurs. In onze beleggingsgids ontdek je een tiental parameters waaraan een ETF moet voldoen. Een foute ETF zal na een lange periode duizenden euro’s minder winst opleveren. Onderstaande ETF’s voldoen aan alle voorwaarden die we bespreken in onze beleggingsgids. Daarin ontdek je nog 12 andere geschikte ETF’s waaronder 3 toppers die je waarschijnlijk nog niet kent!

CSPX iShares S&P 500

Hiermee bezit je de grote Amerikaanse index S&P 500. Deze 500 bedrijven maken ongeveer 33% van hun omzet buiten de Verenigde Staten. (ongeveer 11% in Europa en 11% in Azië en 11% elders) Deze tracker met symbool CSPX gaat automatisch de ontvangen dividenden terug beleggen. Deze ETF heeft ook een zeer lage beheerkost: slechts 0,07% per jaar. Noteert op Euronext Amsterdam: CSPX (.AS) of met ticker SXR8 op de Duitse Xetra beurs. De prijs per stuk is wel redelijk hoog. Sinds november 2023 is er een beter alternatief met een nog lagere kost en een lagere stukprijs. En er is ook een ESG versie. In onze gids ontdek je die allemaal.

IWDA iShares MSCI World

Dit is voor wie met 1 ETF een mandje met aandelen uit de ‘hele wereld’ wil kopen maar geen aandelen uit China of Indië. In totaal bevat deze ETF ongeveer 1500 verschillende aandelen waarvan meer dan 65% uit de USA. De naam ‘wereld’ is dus niet goed gekozen. Het dividend wordt fiscaal gunstig herbelegd en de jaarlijkse beheerkost is 0,20%. De ticker is IWDA (.AS), je kan dus kopen op Euronext Amsterdam. Deze ETF is goed maar staat niet in onze top 3.

In onze beleggingsgids bespreken we nog 12 andere interessante ETF’s. Waaronder één met enkel aandelen van kwaliteitsbedrijven en waarvan de samenstelling elke 6 maanden wordt herbekeken. Dus eigenlijk semi actief. En 4 ETF’s die voldoen aan de ESG normen. (Environmental, Social, Governance)

De VWRL ETF van Vanguard is niet geschikt voor inwoners van België. De beurstaks is namelijk heel hoog voor deze ETF. En omdat het dividend wordt uitbetaald moet je daar ook nog belasting op betalen. Je zal over 10 jaar en langer meer winst maken met een ETF die het dividend automatisch herbelegt, door de kracht van de samengestelde interest. Hieronder ziet u het verschil tussen IWDA (groen) en VWRL (paars) op ongeveer 10 jaar. IWDA steeg 170 % en VWRL 110% omdat er elk jaar dividend wordt uitgekeerd door de VWRL ETF. Met de cash van dat dividend van 1 jaar (momenteel 1.8% per jaar bruto) kan je uiteraard geen ETF bijkopen of je moet extra cash investeren. 1 stuk van een ETF bijkopen is ook relatief duur vanwege transactiekosten die de broker aanrekent. Waarom zou je het moeilijk maken als het automatisch kan?

Ontdek onze gids om snel te starten met beleggen.

vergelijking ETF