Ga naar de inhoud

Bedrijven kopen eigen aandelen in.

934 miljard USD in 2024.

Dit jaar zullen bedrijven uit de S&P 500 voor ongeveer 934 miljard $ eigen aandelen kopen op de beurs. Dit is een schatting van zakenbank Goldman Sachs. Hieronder zie je een tabel met de evolutie van de laatste jaren.

aandeleninkoopprogramm's

Wat zijn aandeleninkoopprogramma’s?

Aandeleninkoopprogramma’s zijn strategieën waarbij een bedrijf zijn eigen uitstaande aandelen op de open markt koopt. Dit proces wordt vaak gebruikt door bedrijven om overtollige kasreserves te benutten en waarde te creëren voor hun aandeelhouders.

Waarom kopen bedrijven eigen aandelen?

  1. Verhoging van de aandeelhouderswaarde: Door het aantal uitstaande aandelen te verminderen, stijgt de winst per aandeel, wat de aandeelhouderswaarde ten goede komt.
  2. Ondersteuning van de aandelenkoers: Aandeleninkoop kan dienen als een signaal aan de markt dat het management van het bedrijf gelooft dat de aandelen ondergewaardeerd zijn. Dit kan het vertrouwen van beleggers vergroten en de aandelenkoers stimuleren omdat er een grote koper extra aandelen koopt.
  3. Compensatie van aandelenuitgifte voor werknemersbeloningen: Bedrijven kunnen aandeleninkoopprogramma’s gebruiken om aandelen uit te geven aan werknemers als onderdeel van hun beloningsprogramma’s. Door aandelen terug te kopen, kunnen ze het aantal nieuwe aandelen compenseren en de verwatering van het aandeel voorkomen.

Regelgeving en beperkingen.

Aandeleninkoopprogramma’s zijn onderworpen aan regelgeving en moeten voldoen aan de wetten en voorschriften van de betreffende jurisdictie. Dit omvat beperkingen op het tijdstip en de omvang van de aandeleninkoop. Bedrijven uit de S&P 500 moeten zich houden aan de regels van de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten.

Samengevat

Aandeleninkoopprogramma’s (of buybacks in het Engels) zijn belangrijk voor de prijs van aandelen. Ze kunnen verschillende voordelen bieden voor zowel aandeelhouders als bedrijven zelf. Door het verminderen van het aantal uitstaande aandelen en het ondersteunen van de aandelenkoers, kunnen aandeleninkoopprogramma’s waarde creëren en het vertrouwen van beleggers vergroten.