Voor iedereen die nog nooit een aandeel, tracker of certificaat gekocht heeft, leggen we de procedure stap voor stap uit. Eerst moeten we opzoeken wat het isin nummer is van de belegging die we willen kopen. Elk aandeel, certificaat en tracker heeft een uniek isin nummer.
We surfen naar de website van onze effectenrekening. Uiteraard moet er genoeg geld staan op deze rekening om de aankoop en de transactiekosten te kunnen betalen. Dan vullen we de isin code of de ticker code in op de juiste plaats. Sommige ETF noteren ook op andere beurzen dus kies Amsterdam als het kan. De meeste brokers voorzien ook een zoekfunctie zodat je gewoon de naam van het aandeel kan ingeven. Vervolgens komt u op de pagina waar u de actuele prijs kan zien. Er is meestal ongeveer vijftien minuten vertraging. Sommige brokers bieden gratis real-time koersen, bij andere moet men hiervoor extra betalen. Als u wil beleggen voor tien jaar of meer is het niet belangrijk deze real-time koersen te hebben. Dit is vooral voor korte termijn beleggers die snel aan en verkopen.
Nu kunnen we een aantal gegevens invullen en selecteren:
Aankoop selecteren: als we willen aankopen.
Hoeveelheid: hoeveel stuks willen we kopen.
Soort order: we kiezen altijd voor “limiet” (limit in het Engels). Nooit “market order”!
Prijs: wat willen we betalen per stuk.
Geldigheid: hoelang moet ons order actief blijven, enkel vandaag (Day) of tot we het zelf stoppen (Good till Cancel, GTC).
Dan moet u bij de meeste brokers uw order nazien en bevestigen.
Hoeveelheid: bijvoorbeeld 10 stuks
Limietorder
Voorbeeldprijs: 49 euro per stuk
Geldigheid tot we zelf het order annuleren (GTC).
Welke prijs u wil betalen moet u natuurlijk zelf bepalen. U wil zo weinig mogelijk betalen per stuk. U moet voor het aantal een geheel getal ingeven, een halve ETF of aandeel kopen kan niet. Vervolgens moet u een beetje geduld hebben tot er iemand aan u wil verkopen aan de prijs die u ingaf. Als dat pas na 1 week is, is dat ook goed.
Als u geen geduld heeft en u onmiddellijk wil kopen dan moet u de “laatprijs” ingeven. Dit is de prijs waarop verkopers hun stukken willen verkopen aan u. De “biedprijs” is de prijs die kopers willen bieden. Bij een aankoop, moet u dus naar de duurste prijs kijken (laatprijs). Als u onmiddellijk wil verkopen dan moet u kijken naar de laagste prijs (biedprijs). De prijs net in het midden van de bid/ask ingeven als limiet zal uw order ook redelijk snel (=enkele uren) doen uitvoeren.
In onze beleggingsgids leggen we uit hoe u een grafiek kan maken om te zien wat de trend is en aan welke prijs u een order kan invoeren.